Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

KG:209:2024:3 Tarief doorverkoop tickets

Aanleiding

Een ondernemer verkoopt tickets voor onder meer popconcerten en voetbalwedstrijden. De ondernemer koopt de tickets in bij ticketbureaus, particulieren of andere bedrijven die deze tickets te koop aanbieden. Het (door)verkopen van de tickets geschiedt voornamelijk via online platforms. De verschuldigde btw wordt berekend met toepassing van de margeregeling (zie het Besluit Omzetbelasting, margeregeling; regeling voor gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten, par. 7.9.).

Er is sprake van tickets die betrekking hebben op muziekuitvoeringen, toneelvoorstellingen en sportwedstrijden als bedoeld in post b.14, onder d en f, van de bij de Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Wet OB 1968) behorende Tabel I.

Vraag

Verleent een ondernemer bij de doorverkoop van tickets toegang tot een evenement in de zin van Tabel I, post b.14?

Antwoord

Ja, een ondernemer verleent bij de doorverkoop van tickets toegang tot een evenement in de zin van Tabel I, post b.14.

Beschouwing

Een ondernemer die een ticket doorverkoopt, verleent toegang tot een evenement.

Op grond van artikel 9, tweede lid, onderdeel a, Wet OB 1968 en de daarbij behorende Tabel I, post b.14, onder d en f, is aan het verlaagde btw-tarief onderworpen het verlenen van toegang tot muziekuitvoeringen, toneeluitvoeringen en sportwedstrijden.

De tabelpost heeft betrekking op het “verlenen van toegang tot” de evenementen. De vraag is of een doorverkoper die zelf een recht op toegang heeft gekregen dat recht op toegang ook kan verlenen door zijn toegangsrecht te verkopen.

In het arrest van 26 maart 2021 (ECLI:NL:HR:2021:453, r.o. 3.2.2) overweegt de Hoge Raad dat het begrip “het verlenen van toegang” volgens de gebruikelijke betekenis moet worden opgevat als het aan een persoon tegen voorafgaande betaling verlenen van het recht – gezamenlijk met anderen die daarvoor ook hebben moeten betalen – te kunnen genieten van evenementen. Uit het arrest volgt dat de aard van de prestatie doorslaggevend is voor de toepassing van het verlaagde tarief van post b.14. Bij doorverkoop verandert de aard van de prestatie niet.

Wellicht ten overvloede zij opgemerkt dat de uitspraak van Hof Amsterdam van 26 september 2023 (ECLI:NL:GHAMS:2023:3120) ziet op een ander feitencomplex, namelijk op de positie van het platform, dat slechts de doorverkoop faciliteert. Daardoor is de conclusie van het Hof dat geen sprake is van het verlenen van toegang in dit geval niet relevant.

Deel deze pagina